Translate

dimarts, 3 de maig del 2016

El mestre del S.XXI

Per primer vegada m'agradaria començar aquesta entrada citan-vos a Manuel Toharia. Aquest autor va dir: "La educación cambiará si lo hace el profesorado". Amb aquesta cita el que vull tranmetre és que el paper del professor és indispensable per a que els alumnes surtin a la vida real ben preparats. I és que és de vital necessitat que els mestres no és quedin aturats sinó que evolucionin al mateix temps que el món ho fà. Només d'aquesta manera aconseguirem que els alumnes surtin preparats per enfrontar-se al món exterior i s'hi puguin adaptar.

Avui en dia tot gira al voltant de les noves tecnologies i és per aixó, que és necessari que els mestres eduquin a partir d'aquestes. ¿Veritat que un mestre a l'hora d'educar els seus alumnes ha de tenir una série de competències bàsiques? Doncs a l'hora d'educar a partir de les tecnologies també. D'aquesta manera -amb aquestes competències- els mestres estaran capacitats per afrontar els continus canvis a causa del ràpid avenç de la ciència.





Unes de les competències digital que un bon mestre ha de tenir són:

  • estrategies per fer búsquedes, valoracions i seleccions d'informació. 
També, ja que com he comentat, el món està en continu canvi i els mestres es poden trobar en múltiples situacions diverses és important que tinguin:

  • iniciativa, creativitat, estratègies per resoldre problemes, saber treball en equip, etc. 
Aquesta són algunes de les competències imprescindibles que un mestre ha de tenir.

És imprescindible que els mestres estiguin continuament formant-se i que no és quedin simplement amb el saber fer funcionar una aplicació o app sinó que sapiguen els seus usos i com aplicar-la a cada nivell. És a dir, que sàpiguen utilitzar aquestes eines tecnològies amb fins didàctics.

Per si voleu saber-ne més podeu entrar en alguns d'aquests links. Els dos primers són extrets del buscador ERIC i estan en anglès; l'altre, buscat en el google academico, en castellà.


  1. Teaching with technology
  2. Technology and the New Professionalization of Teaching
  3. Las TIC en la formación del maestro


Podríem concloure dient que la feina d'un mestre ja no és tant enseñar, és a dir, explicar i examinar, ja que la informació és completament accesible per a tothom i en qualsevol moment. El que ha de realizar un mestre ara és ajudar els alumnes a "aprendre a aprendre" de manera autònoma y promoure el seu desenvolupament cognitiu amb activitats crítiques.

Dit això, us recomano que observeu i, si voleu, agafeu idees d'activitats digitals a realitzar amb nens. 

1 comentari: